Deň čiernej stuhy

Európsky deň spomienky na obete stalinizmu a nacizmu, známy aj ako Medzinárodný deň čiernej stuhy, má hlboký význam pre celú Európu. Jeho hlavným cieľom je zachovať spomienku na obete masových deportácií, vyhladzovania a všetkých foriem totalitného násilia, aby sme posilnili demokraciu, mier a stabilitu na našom kontinente. Tento pamätný deň pripadá na 23. august a prvýkrát bol oficiálne uznaný v roku 2009 na podnet poslancov Európskeho parlamentu.

V roku 2009 poslanci EP prijali uznesenie s názvom “Svedomie Európy a totalitarizmus”, ktoré pripomína nepremlčateľné zločiny stalinizmu a nacizmu. Tento deň bol zvolený zámerne – 23. augusta 1939 bol totiž podpísaný pakt Molotov-Ribbentrop, ktorý otvoril cestu k vypuknutiu druhej svetovej vojny.

Ako každý rok, aj tento rok si pripomíname obete totalitných režimov. Európska sieť Pamäť a Solidarita organizuje medzinárodnú vzdelávaciu kampaň, ktorá má za cieľ uchovať v pamäti význam tohto dňa. Pripomínajme si, že ochrana ľudských práv a slobôd je záväzkom, ktorý nesmieme nikdy zanedbať.