Zdaňme najbohatších milionárov! Podpíšte petíciu

Priateľky a priatelia, už len do stredy 9. októbra zostáva čas podpísať petíciu za zavedenie dane z majetku najbohatších milionárov. Za Slovensko chýba už len niečo vyše 3.000 podpisov.

Je to férový a rozumný spôsob, ako spravodlivejšie prerozdeľovať bohatstvo, ktoré vytvárame všetci. To tvrdia aj samotní boháči.

Pravicové think-tanky či liberálni politici na Slovensku dlhodobo bojujú proti vyšším daniam pre milionárov. Rozprávajú o “treste za úspech”, hrozia “odlivom kapitálu”, odlákaním “ľudského kapitálu.” Pritom odmietanie zdanenia ľudí s extrémne vysokými príjmami nie je nič iné ako prejav vrcholného sebectva karpatského typu.

Iniciatívu Zdaňte bohatých! (Tax the Rich!) vytvorilo 250 miliardárov a multimilionárov, aby im štáty umožnili platiť vyššie dane. Politikom, ktorí sa každý rok chodia predvádzať do Davosu na svetové ekonomické fórum odkázali: „Prekvapuje nás, že ste nedokázali odpovedať na jednoduchú otázku, ktorú si kladieme už tri roky: kedy zdaníte extrémne bohatstvo? Ak volení predstavitelia popredných svetových ekonomík nepodniknú kroky na riešenie dramatického nárastu ekonomickej nerovnosti, dôsledky budú pre spoločnosť naďalej katastrofálne.“

Podpísaní miliardári a milionári nepovažujú vyššie zdaňovanie bohatých za prejav radikálnosti. „Ide skôr o požiadavku návratu k normálu na základe triezveho hodnotenia súčasných ekonomických podmienok. Sme ľudia, ktorí investujú do startupov, formujú akciové trhy, rastú firmy a podporujú udržateľný ekonomický rast. Sme tiež ľuďmi, ktorí najviac profitujú zo súčasného stavu. Nerovnosť však dosiahla bod zlomu a jej cena pre našu ekonomickú, spoločenskú a ekologickú stabilitu je vážna – a každým dňom rastie. Skrátka, musíme konať hneď.“

Miliardári a milionári nepovažujú vyššie dane ani za „trest“, ani za odrádzanie od práce a podnikania. Takto získané peniaze by mali štáty investovať do vzdelávania detí a mladých, odolného zdravotníctva, lepšej infraštruktúry, ochrany životného prostredia najmä v dôsledku hospodárstva, ale aj „zníženia životných nákladov pracujúcich ľudí“ a „boja proti nerovnosti“.

Petíciu môžete do 9. októbra podpísať tu