Gruzínsky minister oceňuje pomoc a podporu zo Slovenska

Počas mojej trojdňovej návštevy Gruzínska som sa stretol aj so šéfom ministerstva pre vnútorne vysídlených, zdravotníctva, práce a sociálnych vecí Michailom Sarjveladzem. Spoločne s podpredsedom výboru NR SR prfe európske záležitosti a členom výboru NR SR pre sociálne veci Michalom Stuškom (Smer – SSD) sme s ministrom zhodnotili doterajšiu podporu, ktorú Slovensko poskytuje jeho rezortu pri príprave na vstup do EÚ.

Minister vysoko ocenil realizáciu viacerých projektov, ktoré za uplynulých 10 rokovrealizovalo slovenské ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v Gruzínsku. Išloo projekty financované zo zdrojov Európskej únie, ktorá takto poskytuje pomockandidátskym krajinám. Minister Sarjeveladze osobitne ocenil, že SR realizuje tieto projekty ako vedúci partner v rámci konzorcií s inými členskými štátmi, hoci naše ministerstvo má dosť schopných odborníkov. Takto však gruzínskym partnerom umožňuje získať znalosti a skúsenosti aj z ďalších európskych krajín.

Minister Sarjeveladze

„Prezentujete ako veľmi solidárny partner a skutoční priatelia Gruzínska,“ povedal nám minister, ktorý zdôraznil, že práca slovenských expertov financovaná zo zdrojov EÚ prinášazlepšenie pracovných podmienok a zvýšenie ochrany pracujúcich v Gruzínsku. Preto gruzínska vláda podporuje čo najrýchlejšie prijímanie európskych sociálnych štandardov – nevníma ich len ako podmienku vstupu do EÚ, ale ako prínos pre zlepšenie pracovného života bežných Gruzíncov.

Z vlastnej skúsenosti som aj ja ocenil prístup našich gruzínskych partnerov. Vidím ich úprimné úsilie čo najskôr prispôsobiť ich národné pravidlá európskym. Nie kvôli sebe, ale kvôli ľuďom, v prospech ktorých má budúce členstvo v EÚ poslúžiť. A keďže európski politici radi a často opakujú, že práve sociálny rozmer EÚ je kľúčový, budem v Európskom parlamente požadovať, aby sme objektívne hodnotili úsilie, ktoré Gruzínci vynakladajú práve v tejto oblasti ich integrácie do Únie.