80. výročie jedinej partizánskej vojenskej prehliadky počas SNP v Detve

V tomto roku si tiež pripomíname 80. výročie jedinej partizánskej vojenskej prehliadky, ktorá sa konala počas Slovenského národného povstania (SNP) v Detve 1. októbra 1944. Táto udalosť je výnimočná svojím charakterom a historickým významom, pretože šlo o jedinú oficiálnu vojenskú prehliadku partizánov na povstaleckom území Slovenska.

Po ťažkých bojoch v Turci a na Pohroní sa do Detvy presunula 1. československá partizánska brigáda M. R. Štefánika, ktorej súčasťou boli slovenskí, sovietski a francúzski partizáni. Na prehliadke sa zúčastnilo viac ako 600 partizánov, z ktorých približne 250 tvorili Francúzi bojujúci po boku slovenských a sovietskych síl a ešte väčší počet obyvateľov Podpoľania. Prehliadka bola symbolom jednoty a odvahy bojujúcich proti fašizmu a bola zároveň veľkolepým prejavom podpory miestnych obyvateľov, ktorí prišli partizánov pozdraviť a podporiť v boji za slobodu.

Mala veľký mobilizačný význam nielen kvôli úžasnej atmosfére priamo na mieste, ale na druhý deň o nej informovali aj všetky povstalecké média – rozhlas, denníky a následne i týždenníky, čo povzbudilo aj civilné obyvateľstvo, od ktorého podpory a pomoci bolo Povstanie veľmi závislé.

Počas tejto slávnostnej udalosti v centre Detvy bola postavená slávobrána so zástavami Československa, Sovietskeho zväzu a Francúzska, čo symbolizovalo medzinárodnú spoluprácu a boj za spoločnú vec. Prehliadka bola nielen vojenskou udalosťou, ale aj oslavou života, kde sa odohrali futbalové zápasy medzi jednotlivými partizánskymi skupinami a dokonca sa konali aj partizánske svadby.

Dnes sme okrem pietneho aktu zažili aj rekonštrukciu tejto partizánskej prehliadky, síce s výrazne menším počtom povstalcov, ale podobnou štruktúrou jednotiek, ako pred 80. rokmi. Medzi prítomnými členmi (vtedajšieho) hlavného partizánskeho štábu nechýbal ani jeho šéf Karol Šmidke, partizánsky veliteľ Veličko či vojenský veliteľ SNP generál Ján Golian v podaní nadšencov vojenskej histórie.

Podujatie s podporou mesta Detva a BBSK pripravila ZO SZPB Detva.

Táto prehliadka dodnes stelesňuje hrdinstvo a odhodlanie nielen bojujúcich partizánov, ale aj civilného obyvateľstva, ktoré stálo pevne na strane odporu proti fašizmu.