Väčšina Ukrajincov už nechce bojovať

Európska únia by sa mala stať mierotvorcom, a nie rozdúchavačom a udržiavateľom vojnového konfliktu na Ukrajine.

Ukrajinci a Ukrajinky majú právo brániť sa a mali by konflikt vyhrať, ale otázka znie: chcú bojovať? Mnohé dôkazy naznačujú, že väčšina z nich bojovať nechce. Nedávny prieskum ukrajinských sociológov ukázal, že pokračovanie vojnového konfliktu podporuje menej ako 10 % obyvateľov Ukrajiny.

Napriek tomu ukrajinská vláda obmedzila predlžovanie cestovných pasov pre mužov len na území Ukrajiny, aby ich mohla poslať na front. Teraz môžu muži predĺžiť platnosť pasov len s vojenskou knižkou.

Rozumiem, že ukrajinská vláda má právo uplatňovať brannú povinnosť. Ale ak sme pred dvoma rokmi vítali ukrajinských utečencov, vrátane mužov, je hyenizmus ich teraz vyháňať a posielať späť na Ukrajinu, aby išli bojovať.

Dnes ukrajinci odmietajú vrátiť sa späť na Ukrajinu, kde by museli ísť na front, inak by čelili trestom. Majú právo odmietnuť boj a zostať tu. Rozumiem mladým mužom a ženám, ktorí nechcú zomrieť vo vojne a chcú, aby boli opäť so svojmi blízkymi.

Kľúčová je vôľa Ukrajincov a Ukrajiniek, ktorí chcú mier viac než politické vedenie Ukrajiny či Európskej únie. Európske inštitúcie by mali brať do úvahy názor ľudí, ktorí utiekli pred vojnou. Máme pomáhať týmto ľuďom, nie len politickým predstaviteľom.

🇪🇺 Ako sa postaví Európska únia ku konfliktu na Ukrajine? To závisí aj od výsledkov volieb do Európskeho parlamentu.

Preto príďte 8. júna voliť HLAS – sociálna demokracia

a nedajme sa prehlasovať.

Toto video som nahral pre Hlavný denník.