Belgický eurokomisár Didier Reynders je priamo prepojený so slovenskými progresívcami

didier reynders

Pravicové médiá nám servírujú ďalší z kolosálnych podvodov, ktorého cieľom je manipulovať slovenskú verejnosť pred voľbami prezidenta a poslancov Európskeho parlamentu. Prezentujú údajné tvrdenia Európskej komisie, podľa ktorých slovenská vláda porušuje právne zásady Európskej únie. V skutočnosti však nejde o objektívne a nezávislé hodnotenie a jeho motívom už vôbec nie je ochrana záujmov EÚ. Pozrite sa, aké je skutočné pozadie najnovšieho volebného cirkusu v podaní slovenských tzv. progresívcov.

Keď sa u nás povie „Európska komisia“, médiá sa tvária, že ide o nejaký politicky nezávislý orgán, ktorého členovia sú apolitickými odborníkmi, reprezentujúcimi výlučne spoločné záujmy Európskej únie. To však nie je pravda. Jednotliví komisári sú väčšinou dlhoročnými predstaviteľmi konkrétnych politických strán s viditeľnou politickou históriou a vlastnými politickými záujmami. Platí to aj Didierovi Reyndersovi, súčasnom komisárovi pre spravodlivosť, ktorý v niekoľkých belgických vládach pôsobil ako minister financií, obrany a zahraničných vecí.

Do Európskej komisie ho neposlalo „Belgicko“, ale vláda, v ktorej zastupoval konkrétnu politickú stranu – Reformistické hnutie. Na rozdiel od slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča nikdy nebol nepolitickým kariérnym diplomatom. Členom frankofónnej liberálnej strany je aj v súčasnosti a má v nej silné a vplyvné postavenie.

Takže jeho list nepredstavuje žiadne nezávislé hodnotenie zmien v trestnom práve – je to politická akcia, ktorá má výsostne politický cieľ: zasiahnuť do predvolebného súboja v prospech Ivana Korčoka a Progresívneho Slovenska. Áno, Progresívneho Slovenska, pretože práve s touto stranou je Didier Reynders priamo prepojený.

Reyndersova strana Reformistické hnutie je totiž členom európskeho politického zoskupenia, ktoré sa volá Aliancia liberálov a demokratov pre Európu. A teraz sa pozrite, kto je členom tohto zoskupenia za Slovensko. Ajhľa, je to Progresívne Slovensko. Strana, ktorá ako prvá upozornila na list svojho straníckeho spojenca z Belgicka. Mimochodom, aké zásady a hodnoty toto obskúrne politické zoskupenie predstavuje dosvedčuje fakt, že jeho členom bolo kedysi aj Mečiarove Hnutie za demokratické Slovensko. Gratulujem, pán Šimečka, ste fakt v skvelej politickej rodine.

Čiže sa vlastne ani nemožno čudovať, že líder PS mohol z Reyndersovho listu aj citovať, hoci – ako upozornil minister Susko – európska legislatíva neumožňuje nášmu ministerstvu jeho zverejnenie bez súhlasu Európskej komisie. A tá s jeho zverejnením nesúhlasila.

Kruh sa nám teda uzatvára. Stranícky kolega Michala Šimečku poslal akože varovný list nášmu ministrovi s dátumom v deň, kedy sa v parlamente hlasovalo. Nie aspoň deň či dva vopred. Vedel to presne, pretože dozaista sedel vo svojej kancelárii a na webe nášho parlamentu pozorne sledoval dianie v jeho rokovacej sále. Škoda, že si nevšimol, že minister Susko si ten list asi nedokáže v ten deň ani prečítať, keďže sedí v Národnej rade.

Takže, člen tej istej európskej strany pôsobiaci v Európskej komisii, za ktorú bol Michal Šimečka donedávna podpredsedom Európskeho parlamentu poslal neverejný list, ktorý mal pán Šimečka okamžite k dispozícii. A podľa médií obsahuje text, ktorý by nevyzeral inak, ak by ho písal samotný Michal Šimečka.

Dámy a páni, žiadne nezávislé hodnotenie diania na Slovensku. Ale ďalšia aktivita v rámci prednedávnom odštartovanej kampane Nemôžu mať všetko. Ďalšia predvolebná aktivita Progresívneho Slovenska. My teda nemôžeme mať všetko, ale progresívcom a demokratom by sme mali ukázať, že oni si nemôžu dovoliť všetko. Budeme mať na príležitosť v nadchádzajúcich prezidentských i európskych voľbách.