Európska komisia: izraelský test Putinom

Ursula von der Leyenová čelí obvineniam za porušenie právomocí podľa európskej legislatívy vo vzťahu k Izraelu. Po odhaleniach OSN stojí EÚ pred testom pravdy a nielen deklarovane principiálnosti.

Ursula von der Leyenová prezentuje nekritickú podporu Izraelu v aktuálnom konflikte v Gaze, pričom ignoruje schválenú pozíciu EÚ, medzinárodné právo a prekračuje svoje kompetencie. Dokázala to počas svojej návštevy Izraela, keď vyjadrila bezvýhradnú podporu právu Izraela na sebaobranu a zdôraznila, že „Izrael sa môže na EÚ spoľahnúť“. Keď ju priamo na tlačovke upozornili na utrpenie nevinných Palestínčanov, stojac vedľa ultrapravicového premiéra Netanjahua, ktorý presadil obmedzenie právomocí najvyššieho súdu voči vláde a vyvolal prodemokratické demonštrácie, ktoré v krajine nemajú obdobu, povedala len: „Viem, že izraelská reakcia ukáže, že je to demokratická krajina.“

Pozrite si video:

Von der Leyenová v rozpore s členskými štátmi

Izrael síce demokratickou krajinou zatiaľ je, ale aj na Veľkú noc sa v Tel Avive uskutočnila vyše 100-tisícová demonštrácia proti vláde, ktorá demokratická rozhodne nie je. Pripomeňme len, že Benjamin Netanjahu vlani presadil súdnu reformu, ktorá princíp demokratického delenia moci, lebo umožňuje vládnej koalícii blokovať súdne rozhodnutia vo vzťahu k vláde a jej predstaviteľom. Netanjahu si to kládol ako podmienku vytvorenia vládnej koalície, keďže čelí súdnym konaniam za korupciu.

Zástupcovia viacerých členských štátov, ale napr. aj predsedníčka poslaneckej frakcie Socialisti a Demokrati v EP Iratxe García vzápätí protestovali, že von der Leyenová zámerne a vedome porušila mandát, ktorý dostala od členských krajín. Rovnaký postoj zaujala aj spolu-predsedníčka výboru Európskeho parlamentu pre bezpečnosť a obranu Nathalie Loiseau, ktorá reprezentuje liberálnu frakciu Renew Europe (jej členom je aj PS a Jablko): „Pani von der Leyenová, zabudli ste dôležité posolstvo: Izrael musí dodržiavať medzinárodné právo.“

Anatómia genocídy

Dopady „demokratickej reakcie“ izraelskej vlády teraz naplno odhalila osobitná spravodajkyňa OSN pre okupované palestínske územia Francesca Albanese. Svoju správu, ktorú prezentovala v Ženeve nazvala príznačne „Anatómia genocídy“. Prezentáciu svojej správy začala slovami: „Po takmer šiestich mesiacoch nepretržitého izraelského útoku na okupované Pásmo Gazy je mojou povinnosťou podať správu o tom najhoršom, čoho je ľudstvo schopné.“ Spravodajkyňa dôrazne odsúdila aj útok Hamasu, ale izraelská reakcia podľa nej nepochybne spĺňa medzinárodnoprávnu definíciu genocídy: „špecifický súbor činov spáchaných s úmyslom úplne alebo čiastočne zničiť národnostnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu.“

Francesca Albanese zároveň pripomenula, že teroristický útok Hamasu sa dal predvídať – izraelské médiá i tamojší spravodajskí experti otvorene hovoria o katastrofálnom zlyhaní Netanjahuom zdecimovaných tajných služieb – lebo „svet teraz vidí trpký plod beztrestnosti, ktorú Izraelu dožičila strata pamäti Západu ohľadom kolonizácie“ protiprávne okupovaného Západného brehu Jordánu. Pripomeňme, že izraelskí osadníci tam systematicky terorizujú miestne palestínske obyvateľstvo a vyháňajú ho z jeho prirodzeného územia. Napriek tomu, že všetky západné demokracie považujú tento prístup izraelských vlád za porušovanie medzinárodného práva, nikdy neurobili nič, čo by reálne Izrael potrestalo.

EÚ musí zaviesť sankcie proti Izraelu

Ursula von der Leyenová musí okamžite Európskej rade navrhnúť čo najprísnejšie sankcie proti Izraelu, ako aj jeho konkrétnym predstaviteľom, ktorí sa na genocíde v Gaze preukázateľne podieľajú. Zbrojné embargo je samozrejmosť, ale nepostačuje. Neexistuje obhájiteľný dôvod, pre ktorý by EÚ mala voči Izraelu postupovať inak než voči Rusku, lebo izraelský útok nespĺňa kritéria primeranej obrannej reakcie. Izrael navyše vedome a systematicky porušuje medzinárodnoprávne pravidlá, o čom svedčí jeho ignorantský postoj k nariadeniu Medzinárodného súdneho dvora z 26. januára.

Ak Európska komisia okamžite nenavrhne prísne sankcie v zmysle správy osobitná spravodajkyňa OSN pre okupované palestínske územia, protiruské sankcie stratia legitimitu a stanú sa potvrdením slov Roberta Fica o „falošnom démonizovaní prezidenta RF Putina“. Stanú sa nevyvrátiteľným dôkazom, že zahraničnú politiku EÚ neurčuje ani úcta a rešpekt k medzinárodnému právu, ani presadzovanie demokracie a ľudských práv, ale len bezcharakterná, neprincipiálna a ponížená služba Spojeným štátom, ktoré do Izraela posielajú bomby a vojenské lietadlá za niekoľko miliárd dolárov.