Tváriť sa, že Európska únia funguje bezproblémovo, je lož. Ak nezačneme problémy riešiť, únia stratí podporu verejnosti

Stojím si za tým, že ak kritizujem fungovanie inštitúcií Európskej únie, nie je to nič proti Európskej únii. A rozhodne tým nehovorím, aby sme z Európskej únie vystúpili.

Ale to, že chcem byť v Európskej únii a že chcem, aby ľudia verili v európsky integračný projekt, ma vedie k tomu, aby som otvorene upozorňoval na chyby tohto projektu.

Je úplne nielenže oprávnené, ale aj potrebné, ak má niečo fungovať, upozorňovať na chyby. Tváriť sa, že Európska únia dnes funguje bezproblémovo, je jednoducho lož. Absolútna lož a nebezpečná lož.

Pretože ľudia, ktorí dnes odmietajú hovoriť o fungovaní inštitúcií EÚ, je ohrozením existencie samotnej Európskej únie a títo ľudia zatvárajú oči pred realitou. Nárast kritických nálad medzi ľuďmi vo verejnosti nie je len prípad Slovenskej republiky.

Vidíme to dnes v celej Európskej únii, a dokonca by som si dovolil povedať, že v západoeurópskych krajinách je dnes nárast kritických postojov, a dokonca radikálne kritických postojov, ešte väčší ako vo východnej časti Európskej únie.

Tento nebezpečný trend, ak si neuvedomíme a nezačneme racionálne riešiť, skončí tým, že Európska únia a európsky integračný projekt úplne stratí podporu verejnosti. Bez podpory verejnosti môžete fungovať len ak ste v totalitnom režime. Ale našťastie, európske krajiny sú dosť demokratické, a v demokratickom prostredí bez podpory verejnosti nedokáže fungovať nič.

Príďte 8. júna voliť HLAS – sociálna demokracia.

celý rozhovor:

Rádio v Nitre