Ekologické energetické zdroje musia byť lacné a vytvárať pracovné miesta

EKOLOGICKÉ ENERGETICKÉ ZDROJE MUSIA BYŤ LACNÉ A VYTVÁRAŤ PRACOVNÉ MIESTA

Povinnou súčasťou stratégií likvidácie škodlivých spôsobov výroby energie musia byť opatrenia, ktoré vytvárajú pracovné miesta a to aj pre ľudí so strednou a nízkou kvalifikáciou.

Ekologické energetické zdroje musia byť lacné a vytvárať pracovné miesta.
Ekologické energetické zdroje musia byť lacné a vytvárať pracovné miesta.

Európske i globálne politické dokumenty sú plné zámerov investovať do zvýšenia kvalifikácie ľudí, ktorí strácajú prácu napr. pri zatváraní uhoľných baní a elektrární, lenže nie z každého môže byť absolvent univerzity. Ak už presadzujeme zdravšie energetické zdroje, nesmú na to doplácať ľudia, ktorí tým strácajú prácu.

Takýto bol obsah môjho vystúpenia na dnešnom rokovaní predstaviteľov vlád členských krajín OECD v Paríži. Hoci len na jeden deň, využil som pozvanie, aby som ako zástupca Slovenska ovplyvnil záverečné dokumenty, ktoré potom majú realizovať členské krajiny tohto globálneho združenia.

Všetci chceme žiť v zdravom životnom prostredí, nikto nechce dýchať znečistený vzduch, piť znečistenú vodu či jesť potraviny zo znečistenej pôdy. Čisté zdroje energie sú dôležité, ale nemôžeme dovoliť, aby sa presadzovali na úkor ľudí. Preto som navrhol, aby sme pri všetkých “zelených stratégiách” nielen povinne vyhodnocovali ich sociálne dopady, ale aby ich povinnou súčasťou boli vždy aj konkrétne opatrenia, ako zachránime pracovné miesta, alebo vytvoríme nové pre ľudí, ktorí o prácu prichádzajú.

A navyše pravidlá musia byť platné pre všetkých. Nemôžeme na jednej strane zatvárať fabriky na Slovensku, nemôžeme predražovať slovenskú poľnohospodársku produkciu a zároveň dovoliť dovážať lacné produkty a potraviny z opačného konca sveta, kde si z likvidácie prírody ťažkú hlavu nerobia. Ak máme skutočne pomôcť prírode a teda i ľuďom, musíme rovnaké kritériá uplatňovať na všetkých a nie diskriminovať vlastných. A navyše, ak máme z daní občanov platiť dotácie firmám, musíme ich nútiť, aby aspoň férovo platili svojich zamestnancov a vytvárali im dôstojné pracovné podmienky. “Zelené energie” nesmú znamenať zisky pre globálne korporácie a náklady pre daňových poplatníkov.

Teší ma, že moje návrh podporili prítomní odborári, zastupujúci európsku i celosvetovú konfederáciu, ale aj výkonný riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry Fatih Birol. Toto je stratégia strany Hlas – sociálna demokracia, ktorú presadzujeme v slovenskej vláde a budeme presadzovať aj v Európskom parlamente.